Prof. dr. Herman Pleij (geboren in 1943 te Hilversum) is emeritus Hoogleraar, schrijver en spreker.
Na zijn gymnasium-opleiding wilde Herman Pleij schrijver worden en ging Nederlandse Taal- en Letterkunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar hij nooit meer weg ging. Tijdens zijn studie sloot hij zich aan bij het dispuut van studentenvereniging Li Tai Po, genoemd naar een Chinese dichter en kenner van Wijn. Het dispuut vierde een aantal jaren carnaval in Brabant was ze hun studentenliederen zongen. In 1979 promoveerde Pleij op het proefschrift “Het Gilde van de Blauwe Schuit, volksfeest en burgermoraal in de late middeleeuwen” over onder andere oude carnavalsteksten. Van 1981 tot 2008 was Pleij hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde aan de UvA en niet veel later was hij daar decaan van de Faculteit der Letteren.
Boeken geschreven door Herman Pleij
Als schrijver gaf Herman Pleij boeken uit, waaronder “Het gilde van de Blauwe Schuit”, “Het literaire leven in de Middeleeuwen” , “100 jaar Reclameklassiekers” en “Moet Kunnen”. In zijn laatste boek “Moet Kunnen” gaat Herman Pleij aan de hand van observaties van buitenlandse schrijvers door de eeuwen heen op zoek naar de Nederlandse identiteit. Op humoristische wijze beschrijft hij onze eigenaardigheden en hun oorsprong. Hij schrijft tevens in dag- en weekbladen over cultuurhistorische onderwerpen.
Cultuurhistorisch spreker Herman Pleij inhuren voor een inspirerende lezing
Herman Pleij weet tijdens zijn lezing op een bevlogen manier zijn publiek te boeien met onderwerpen als: onze Nederlandse identiteit, Middeleeuwse literatuur en cultuurhistorische onderwerpen. Kenmerkend voor zijn lezing is zijn herkenbare en verrassende manier van vertellen met daarbij de nodige humor die zeker op de lachspieren zal werken.