Annemarie Mars is een bevlogen veranderexpert die al bijna dertig jaar middenin de weerbarstige veranderpraktijk staat en veelgevraagd spreker op het gebied van verandermanagement en leiderschap.
Haar lezingen gaan over drie hoofdonderwerpen / richtingen, namelijk 'De functie van frictie', 'Hoe krijg ik ze mee' en 'Het goede gesprek over gedrag'. Dit zijn puur denkrichtingen. Aan de hand van een intake gesprek wordt gekeken wat voor jullie het belangrijkste is en hierom heen gaat Annemarie een presentatie bouwen.
1. De functie van frictie - Deze lezing gaat over het belang van frictie in verandering. Frictie kan zowel functioneel als disfunctioneel zijn. Functionele frictie helpt bij het vinden van de beste richting en het realiseren van gedragsverandering, terwijl disfunctionele frictie tot tegenstellingen en stilstand leidt. De lezing onderzoekt hoe je de juiste balans vindt en met interventies onnodige frictie kunt ombuigen. Het doel is om samen te veranderen en tegelijkertijd relaties te versterken.
2. Hoe krijg je ze mee? - Deze lezing richt zich op het creëren van verbinding tijdens organisatieveranderingen. Succesvolle verandering hangt af van hoe mensen worden bereikt, betrokken en geïnspireerd. Het erkent de valkuilen van weerstand en afhaken en biedt een gemeenschappelijke taal en praktische handvatten om medewerkers beter mee te nemen in het proces. Het uiteindelijke doel is om intrinsieke motivatie te stimuleren en een duurzame relatie op te bouwen die veranderingen kan dragen.
3. Gedragsverandering in maatschappelijke opgaven - Deze lezing bespreekt hoe je gedragsverandering kunt stimuleren binnen maatschappelijke uitdagingen. Het benadrukt het belang van een doelgroepgerichte aanpak, een sterk veranderverhaal en een effectieve strategie. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan weerstand, belangen en opgelegde veranderingen. De lezing biedt praktische inzichten om als veranderaar stevig te blijven staan in uitdagende situaties en om gedragsverandering met succes te realiseren.
4. Veranderen in partnerships - Deze lezing gaat over het aanpakken van complexe veranderingen binnen samenwerkingsverbanden. Partnerschappen stellen partijen in staat gezamenlijk stappen te zetten die ze alleen niet kunnen realiseren. Dit proces is uitdagend vanwege de diversiteit en omvang van de betrokken partners. Annemarie Mars biedt inzichten over hoe elke partner vanuit zijn specifieke rol houvast kan vinden om effectief samen te werken aan complexe vraagstukken. De focus ligt op het voeren van constructieve gesprekken die samenwerking en verandering bevorderen.
5. Het goede gesprek over gedrag - Deze lezing draait om het stimuleren van cultuurverandering door in gesprek te gaan over gedrag. Cultuur ontstaat uit de manier waarop mensen samenwerken, maar gesprekken hierover worden vaak vermeden vanwege mogelijke conflicten. Annemarie Mars biedt een praktische aanpak in vier stappen:
- Waarnemen – Objectief gedrag observeren zonder te oordelen.
- Begrijpen – De oorzaak van gedrag onderzoeken en de situatie vanuit verschillende perspectieven bekijken.
- Beoordelen – Het effect van het gedrag evalueren en de urgentie vaststellen.
- Kiezen – Beslissen of een gesprek nodig is, wie dat gesprek voert, en welke interventie (waarderen, feedback, of aanspreken) het beste past.
De lezing benadrukt hoe je een balans kunt vinden tussen duidelijkheid en compassie, zodat gedrag kan worden bijgestuurd zonder de relatie te schaden.
6. Samen veranderen - Samen veranderen draait om maatwerk en wordt afgestemd op de specifieke vragen en uitdagingen van de deelnemers. Annemarie Mars speelt in op de meest prangende kwesties waarmee de groep worstelt en biedt daarvoor het best passende houvast. De onderwerpen variëren sterk, afhankelijk van de situatie, en kunnen thema's omvatten zoals:
- Omgaan met weerstand
- Leiding geven aan complexe verandering
- De lerende organisatie
- Hoe komen we van A naar B?
- Organisch veranderen
- Overeind blijven in turbulente tijden
- Digitale transformatie als veranderproces
- Veranderen, hoe doe je dat?